De Tweede Jeugd Logo

Wie wil er een gezonde tosti?

Veel mensen vragen zich af wat het nut van het leven is. Wij zeggen dan altijd; neem eens een lekkere, krokante goudbruine tosti met gesmolten kaas en vraag het me dan nog een keer.

Broodje kaas vs de tosti

We leven in een wereld waarin we steeds gezonder willen eten. Behalve bovenstaande vraag is er in ons leven daarom nog een andere belangrijke vraag die ons bezighoudt. Is een tosti minder gezond dan een gewone boterham met kaas? Daar gaan we vandaag een antwoord op vinden.

We hebben het internet afgespeurd naar informatie. Hier vind je een overzicht van wat er bekend is over tosti’s en gezondheid, en we eindigen uiteraard met tips voor de meest gezonde tosti’s!

Stel je neemt twee dikke snedes zuurdesembrood en je doet daar wat van je favoriete kaas op. Je kunt het zo direct opeten (bekend als de boterham met kaas), of je kunt de moeite nemen om het geheel even bakken, zodat het brood een tikkeltje krokant wordt en de kaas gesmolten (tosti). 

 

De ordinaire boterham met kaas is dan veranderd in de goddelijke tosti, lijkt me duidelijk waar je voor kiest? Niet per se. Want de boterham met kaas staat bekend als gezond. De tosti daarentegen wordt eerder gezien als een snack, en ongezond. Maar de ingrediënten zijn precies hetzelfde. Dus hoe zit dat nou?

 

Het voedingscentrum leert ons dat een dubbele boterham met kaas exact dezelfde voedingswaarden heeft als een tosti. Het toasten van het brood of het smelten van de kaas verandert niks aan de voedingswaarden.

Wat maakt een tosti wél ongezond?

Er zit alleen wel een addertje onder het gras, want mensen dippen graag hun tosti in een lekkere dikke klodder saus. De saus verhoogt natuurlijk wel de voedingswaarden van je lunch. Met saus is een tosti ongezonder dan een broodje met kaas. Wil je toch je tosti dippen in een saus? Kies dan voor ketchup en skip de mayonaise. Een recept voor een echt gezonde saus geven we onderaan de pagina.

Ook moet je de tosti natuurlijk niet zwart laten blakeren, dat is verre van gezond.

met wat boter

Bovendien heb je als je de tosti in de pan of in een contactgrill tussen de ijzers bakt natuurlijk wat vet nodig om het brood lekker goudbruin en krokant te krijgen. Ook bij het bakken van een tosti in de oven is dat een goed idee. Hiervoor kun je olijfolie gebruiken, dat is gezonder dan boter. 

Echter, op een boterham met kaas smeer je ook vaak wat boter, maar dan aan de binnenkanten van het brood. Als je normaal je brood van een gewone boterham met kaas besmeert met boter, terwijl je een tosti bakt met wat olijfolie, dan is je tosti dus waarschijnlijk gezonder dan de boterham met kaas.

Met een sausje

Mayonaise is de ongezonde keuze als saus bij je tosti. Dan is ketchup beter. In tegenstelling tot mayonaise of de meeste andere frietsauzen bevat ketchup geen vet en amper calorieën. Bovendien wordt ketchup zoals je weet gemaakt van tomaten. Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig. Tomaten zijn rijk aan vitaminen, en bevatten lycopeen. Dat is een krachtige antioxidant die wordt toegeschreven bescherming te bieden tegen o.a. hart- en vaatziekten.

Als een tomaat wordt opgewarmd (zoals gebeurt bij de bereiding van ketchup, maar ook bij gewone tomatensaus), dan komt er meer lycopeen vrij en in een vorm die ons lichaam gemakkelijker kan opnemen, dan wanneer we rauwe tomaten eten.

Anderzijds bevat ketchup heel veel suiker: 1 fles ketchup zou het equivalent van 45 klontjes suiker bevatten. Dus als je wilt minderen met suiker is dat ook niet ideaal.

Hoe zit dat met de tosti's van de Tweede Jeugd

Onze tosti’s hebben vaak al wat lekkers als ingrediënt. Soms is dat gezond, zoals kimchi. Kimchi is een gefermenteerde kool en een van de superfoods van deze wereld. En het maakt een heerlijke tosti waar geen saus meer bij nodig is!

hoe kan je het best gezond eten?

Wat heel vaak het beste is als je gezond wilt eten, is zelf maken. Als je zelf een lekkere saus maakt, bijvoorbeeld met tomaten, ui en peterselie, heb je controle over wat er ingaat en kun je de suiker, het zout en de vetten weglaten. 

Deze saus is eigenlijk meer een salsa, maar heel makkelijk en snel te maken, gezond, en heerlijk bij een tosti. Hierbij een simpel recept, waarmee je uiteraard kunt variëren. Dit recept is goed voor twee tosti’s.

Recept

Stap 1

Neem twee tomaten, het maakt niet uit welke, je kunt ook meerdere kleintjes of 1 grote vleestomaat nemen. 

Snijd de tomaten in kwarten en snijd het natte deel met de pitjes eruit. Dit kun je direct in je mond stoppen. De overgebleven tomatenkwarten snijd je vervolgens in kleine blokjes. 

Neem een halve ui en snipper deze zo fijn als je kunt. Meng de tomaat en de ui door elkaar.

Stap 2

Vervolgens hak je een handje tuinkruiden fijn en meng je dit erdoor. Het is maar met wat je lekker vindt en wat je in huis hebt.

 Peterselie is de veiligste keuze, maar ook bijvoorbeeld koriander, of thijm, oregano, marjoraan en dergelijke werken uitstekend. 

Maak op smaak met een paar draaien zwarte peper of een paar gram fijngehakte verse rode peper voor degenen die van lekker pittig houden.

Dan heb je een heerlijke frisse salsa om over je gebakken tosti te doen!

we horen graag van je!

Laat hier je gegevens achter als je een vraag hebt, wilt samenwerken of een proefdoosje wilt bestellen, dan nemen we zo snel mogelijk contact op!

    Bellen of mailen kan ook, we staan graag voor je klaar! 

    TIP ONS

    Ken je een toffe plek waar ze onze tosti’s op de kaart zouden moeten zetten? Laat het ons weten! Als jouw tip leidt tot een nieuwe zakelijke klant krijg je een speciale zending van 24 Supertosti’s thuisgestuurd!