Maar wat is kimchi?
Al duizenden jaren is kimchi onderdeel van de Koreaanse cultuur, en het verovert steeds meer harten over de hele wereld.
Het is een bijgerecht van gefermenteerde kool dat pit, frisheid en diepgang kan toevoegen aan gerechten. In Korea verschilt het recept per regio en familie.
Er wordt vaak vissaus gebruikt, of andere dierlijke eiwitten, maar kan ook heel goed vegetarisch gemaakt worden. Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur, en hoe langer je het bewaard, hoe intenser de smaak!
Onze kimchi partners in crime
Om de lekkerste kimchi tosti te maken, werken we met de Amsterdamse kimchimaker Alex en zijn bedrijf Oh Na Mi. Zij maken gebruik van een traditioneel kimchi recept.
Dit recept heeft Alex, die Koreaanse roots heeft, meebracht naar Nederland. Hij maakt hier voor de Nederlanders de kimchi volgens het recept van zijn oma, die Oh Na Mi heette.
De ingrediënten zijn Chinese kool, rettich, mierikswortel, sjalot, knoflook, prei, gember, chilipeper en zout. Een vegetarische variant dus, vol groenten. Wij zijn superblij dat we deze traditionele kimchi kunnen gebruiken op onze Supertosti’s.
Zelf kimchi maken?
Wil je zelf kimchi proberen te maken? Probeer het eens! Het is een flinke klus, maar absoluut een leuk project. Met dit recept ben je ongeveer een uur of twee zoet als je het voor de eerste keer doet. Houd er rekening mee dat je de kimchi na bereiding een paar dagen moet laten rijpen.
Kimchi voor 2 grote inmaakpotten à 2 liter:
Voor dit recept heb je een grote bak nodig. Heb je deze niet? Dan voldoet een grote pan ook, of twee kleinere. Zorg ervoor dat de inmaakpotten gesteriliseerd zijn.
Ingrediënten voor 2 inmaakpotten à 2 liter:
- 2 Chinese kolen
- 175 gram grof zeezout
- 10 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel geraspte gember
- 3 of eetlepels Koreaanse pepervlokken. Dit kan naar smaak meer of minder worden toegevoegd.
- 12 gram rijstbloem
- 2 eetlepels suiker
- 75 ml water
- 500 ml vissaus
- 500 gram daikon (of radijsjes), julienne gesneden
- 5 bosuitjes (afsnijden in ringen)
- ½ winterwortel (julienne gesneden)
- 1 kleine prei (in schuine ringen gesneden)
Bereiding
Snijd de kool allereerst in vieren, verwijder de harde kern zodat je losse bladeren hebt. Was de bladeren om eventueel zand te verwijderen.
Besprenkel de koolbladeren met het grove zout en meng goed in een grote bak. Voeg water toe en laat deze 2 uur staan. Hussel deze elk halfuur. De bedoeling is dat je bladeren licht zout smaken.
Meng vervolgens de rijstebloem met water en breng deze aan de kook. Voeg de suiker toe en kook een minuut verder. Laat de rijstbloem afkoelen en roer af en toe om, zodat je vellen voorkomt.
Mix de ui, knoflook, gember en vissaus tot een pasta in de keukenmachine. Voeg de rijstebloempap toe en roer deze door de pepervlokken. Voeg de gesneden wortel, lente-ui, daikon en prei al roerend toe.
Spoel de kolen af nadat ze een paar uur in het zout hebben gelegen, laat uitlekken en dep droog. Voeg de kimchipasta beetje bij beetje toe aan de kool. Smeer het goed in, het is belangrijk dat de pasta de koolbladeren overal bedekt.
Vul de inmaakpotten met ingesmeerde kolen. Druk de groenten goed aan en zorg dat er een rand van een centimeter vrij blijft. Sluit vervolgens de potten.
Deze potten laat je 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan. Open de potten na een dag en druk de kolen een beetje aan zodat ze onder blijven staan.
Sluit vervolgens de potten af en bewaar deze in de koelkast, of wanneer er geen plek is, buiten in de tuin. Na ongeveer twee à drie weken smaakt je kimchi het beste!
Kimchi tosti bestellen
Heb je toch nog even geen zin om zelf kimchi te maken? Misschien komt dat een volgende keer, je hebt in ieder geval veel geleerd in deze blog! Een kimchi tosti heb je wel verdiend, en wat een geluk, deze kun je hier bestellen!